سامانه تبلیغاتی عمده فروشی یارِتیم
سامانه تبلیغاتی عمده فروشی یارِتیم
تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی
تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی

عمده فروشی و خرده فروشی دو مفهوم مهم و اصلی زنجیره تامین کالاها و خدمات را تشکیل می دهند. در این مقاله در سایت یارتیم می خواهیم تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی را مورد بررسی قرار دهیم.

خرده فروشی وعمده فروشی  مفاهیم اولیه کسب و کار و زنجیره تامین نیازها و خواسته‌های مشتریان محسوب می‌شوند. اگر صاحب یک کسب و کار هستید که محصولاتی را خرید یا فروش می‌کنید، باید با عناصر اصلی زنجیره تامین آشنا باشید. یکی از مهم‌ ترین تصمیماتی که برای جهت ‌گیری کسب و کار خود باید اتخاذ کنید، انتخاب میان خرده فروشی و عمده فروشی است.

 اما تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی چیست؟ خرده فروشی به معنای فروش مستقیم محصولات و خدمات به مصرف ‌کنندگان نهایی است؛ در حالی که عمده فروشی به معنای فروش محصولات و خدمات به کسب و کارهایی است که مصرف‌کننده نهایی نیستند و به نوعی واسطه میان تولیدکننده و مصرف کننده نهایی محسوب می شوند.

خرده فروشی و عمده ‌فروشی، دو محور اصلی توزیع محصولات و خدمات هستند که بخش عمده‌ای از زنجیره تامین را تشکیل می‌دهند. هر یک از این دو قطب در نوع خود دارای اهمیت بالایی هستند و هر کسب و کاری باید با توجه به نوع فعالیت و میزان سرمایه خود یکی از آن ها را به عنوان استراتژی کاری خود انتخاب کند. در ادامه این مقاله ازیارتیم  در حوزه کسب و کار، تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی را به طور کامل مورد بررسی قرار می‌دهیم.

خرده فروشی چیست؟

خرده فروشی به معنای فروش کالاهای مصرفی و خدمات مورد نیاز عموم مردم به مشتریان نهایی است که از طریق کانال‌های توزیع مختلف انجام می‌شود. خرده فروشان نیز تقاضای مشتریان و مصرف‌کنندگان را از طریق زنجیره تامین برآورده می‌سازند. زنجیره تامین، سیستمی از سازمان‌ها، افراد، فعالیت‌ها، اطلاعات و منابعی است که در تامین نیازهای مصرف‌کنندگان دخیل هستند. اصطلاح «خرده فروش» به شخص یا اشخاصی اشاره دارد که نیازها و سفارشات مصرف‌ کنندگان نهایی را در مقیاس کم و کوچک، برآورده می‌سازند.

خرده فروشی کالا نوعی فرآیند توزیع است که در آن تمام محصولات و خدمات به صورت مستقیم و بدون هیچ گونه واسطه‌ای و کاملا مستقیم، به دست مصرف کننده واقعی و نهایی می‌رسند. در واقع خرده فروش به جای این که محصولات خود را به شرکت‌های بزرگ بفروشد، آن ها را به دست مصرف کنند گان نهایی یک محصول می‌رساند. این کار معمولا از طریق یک نقطه فروش مشخص انجام می‌شود. نقطه فروش می‌تواند یک فروشگاه و یا یک وب‌سایت اینترنتی و یا حتی شبکه های اجتماعی معتبر باشد که هدف آن فروش بی‌واسطه محصولات به مصرف کنندگان نهایی است.

خرده فروشان اجناس را  از تولیدکنندگان خریداری می‌کنند و سپس آن ها را از طریق کانال های فروش مختلف به دست مصرف‌ کنندگان حقیقی می‌رسانند. یعنی به جای این که محصولات خود را به صورت یک جا و در حجم انبوه به شرکت‌های مختلف بفروشند، آن ها را به دست مصرف ‌کننده نهایی محصول می‌رسانند. در مجموع، به تجارتی که اجناس را در مقیاس اندک و صرفا برای مصرف به مصرف‌ کننده نهایی می‌فروشد و هدف آن فروش چند باره محصولات نباشد، «خرده فروشی» گفته می‌شود. در واقع، خرده فروشان به عنوان واسطه میان عمده فروشان و مشتریان در نظر گرفته می‌شوند. زیرا خرده فروش، کالاها را در حجم انبوه از عمده فروش خریداری کرده و آن را در مقدار کم به مصرف‌کننده نهایی به صورت مستقیم می‌فروشند.

انواع خرده فروشی:

فعالیت خرده فروشی انواع مختلفی دارد و به شیوه‌های گوناگونی انجام می ‌شود. انواع خرده فروشی شامل موارد زیر است:

خرده فروشی فروشگاهی

فروشگاه‌های زنجیره‌ای، بهترین نوع فروشگاه‌های خرده فروشی برای جذب حجم وسیعی از مشتریان هستند. این فروشگاه‌ها انواع مختلفی از محصولات را به فروش می‌رسانند و منحصر به یک جنس خاص نیستند. سایر مدل‌های فروشگاه‌های خرده فروشی شامل سوپرماکت‌ها و هایپرمارکت‌ها، داروخانه‌ها و دکه‌ها هستند که محصولات خود را به مصرف‌کنندگان واقعی می‌فروشند.

خرده فروشی اینترنتی

خرده فروشی اینترنتی همان طور که از نام آن پیداست، به معنای فروش محصولات و خدمات به صورت اینترنتی و غیر حضوری می باشد. یعنی خرده فروشان اجناس خود را از طریق درگاه‌های دیگری چون کانال‌ها، وب‌سایت‌ها، شبکه های اجتماعی و فروشگاه‌های اینترنتی به مصرف‌کنندگان نهایی می‌فروشند.

 

خرده فروشی تخفیفی

در این نوع خرده‌ فروشی، محصولات و خدمات با قیمتی پایین‌تر از آن چیزی که بر روی اجناس درج شده به فروش می‌رسند. این فروشگاه‌ها با فروشگاه‌های موجود در بازار به رقابت می‌پردازند و توجه مصرف‌کنندگان را به خود با این روش جلب می‌کنند.

تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی
تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی

عمده فروشی چیست؟

عمده فروشی نیز به معنای فروش اجناس در حجم بالا به مشتریانی مانند خرده فروشان، شرکت‌ها، صنایع و سایر ارگان‌ها با قیمت پایین می باشد. عمده فروشی نوعی کسب و کار و تجارت است که کالاها در آن به کسانی غیر از مصرف ‌کنندگان واقعی فروخته می‌شوند. به عبارت دیگر، عمده فروشی به این معناست که یک کسب و کار مقادیر زیادی از کالاهای مختلف را به طور مستقیم از تولیدکنندگان یا توزیع‌کنندگان خریداری و انبار کرده و سپس به کسب و کارهای دیگر در کانال های مختلف می‌فروشند.

در واقع عمده فروشان کسانی هستند که محصولات خود را به کسب و کارها یا صنایعی می‌فروشند که مصرف کننده یا عموم مردم نیستند. آن ها محصولات خود را در مقیاس‌های بالا اما با قیمت پایین می‌فروشند و مانند خرده فروشان به تک فروشی و یا فروش در فروشگاه‌ها اکتفا نمی‌کنند. عمده فروشان به موقعیت مکانی، نوع چیدمان و ظاهر فروشگاه خود توجه ویژه‌ای ندارند؛ زیرا آن ها نوع خاصی از محصولات را می‌فروشند و مشتریان آنها عموما خرده فروشان یا مشاغلی هستند که به صورت کلی خرید می‌کنند.

از طرفی هم خرده فروشان و شرکت‌ها نیز به وجوه ظاهری یک فروشگاه عمده فروشی، اهمیتی نمی‌دهند و از این رو عمده فروشان نیز برای کار خود از فروشگاه‌های لوکس و مد روز استفاده نمی ‌کنند. یک عمده فروش در تجارت عمده فروشی عموما به کمیت محصولات توجه بیشتری نسبت به کیفیت آن ها دارد و توجه خود را به فروش انبوه معطوف می‌کند. برای شروع یک تجارت عمده فروشی، به دلیل گستردگی حجم کار به سرمایه زیادی نیاز دارید و در عین حال نیز به تبلیغات گسترده احتیاجی نیست. تنها چیزی که برای گسترش تجارت عمده فروشی خود نیاز دارید، چندین بازاریاب و فروشنده حرفه‌ای است که محصولات شما را به شرکت‌ها و مشاغل بزرگ معرفی کنند.

انواع عمده فروشی

طبیعتا عمده فروشی نیز مانند خرده فروشی دارای انواع مختلفی است که هر کسب و کاری با توجه به نوع فعالیت و میزان بودجه خود، یکی از آن ها را برمی‌گزیند. انواع مختلف عمده فروشی شامل موارد زیر است:

 

عمده فروشی تجاری

عمده فروشان تجاری افرادی هستند که در درجه اول در حال خرید، ذخیره و جا به جایی اجناس در مقادیر بالا و فروش مجدد آن ها در مقیاس پایین ‌تر به خرده فروشان و شرکت‌ها هستند. این نوع عمده فروشان با نام‌های مختلفی از جمله عمده فروش، توزیع کننده، خریدارعمده، توزیع کننده صنعتی، واردکننده و صادرکننده شناخته می‌شوند. عمده فروشی تجاری بخش عمده‌ای از اشکال عمده فروشی را تشکیل می‌دهد و سهم بزرگی در تامین نیازها و خواسته‌های خرده فروشان و سایر شرکت‌ها دارد.

نمایندگان، دلالان و کارگزاران

نمایندگان، دلالان و کارگزاران نیز واسطه‌های مستقلی هستند که حقی نسبت به کالاهایی که می‌فروشند ندارند، اما در عوض برای فروش محصولات وارد معامله می‌شوند. نمایندگان و کارگزاران، محصولات شخص یا شرکتی دیگر را می‌فروشند و در هر خرید و فروش ذی‌نفع هستند و از سوی صاحب کالاها و محصولات، کمیسیون دریافت می‌کنند.

این افراد معمولا اجناس غیر رقابتی تعدادی تولیدکننده را به چندین خرده فروش، معرفی کرده و آن ها را به خرید آن محصولات ترغیب می‌کنند. این دسته از عمده فروشان برای تولید کنندگانی که دارای سرمایه محدود هستند و نمی‌توانند نیروهای فروش زیادی را استخدام کنند، گزینه‌های بسیار مناسبی محسوب می‌شوند.

دفاتر و شعب فروش تولید کنندگان

دفاتر و شعب فروش تولید کنندگان، متعلق به خود تولید کنندگان است و این دفاتر در مکانی جدا از کارخانه‌های تولید قرار دارند. این دفاتر در درجه اول به منظور توزیع محصولات تولید کنندگان در سطح عمده فروشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی از این دفاتر دارای انبار هستند که موجودی و محصولات در آن جا نگهداری می‌شوند و برخی دیگر نیز صرفا دفاتر فروش و مذاکره هستند.

تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی
تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی

تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی:

حال که با مفاهیم خرده فروشی، عمده فروشی و انواع مختلف آن ها آشنا شدید، به نظر شما تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی چیست؟ و چه عواملی آن ها را از یک دیگر متمایز می‌سازند؟ مقایسه عمده فروشی و خرده فروشی با توجه به ویژگی‌ها و نوع فعالیت هریک از آن ها صورت می‌گیرد و هر کسب و کار بر اساس میزان بودجه خود یکی از این دو را برمی‌گزیند. تفاوت اصلی عمده فروشی و خرده فروشی را می‌توان در میزان قیمت و حجم کالاهایی که معامله و به معرض فروش گذاشته می‌شوند خلاصه کرد

تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی در جزئیات و نحوه کار آن ها مشخص می‌شود؛ اگرچه تفاوت آشکار این دو مفهوم از نام آن ها کاملا مشهود است. عمده فروشی به معنای فروش کالاها به صورت گسترده و با قیمت پایین است، در حالی که خرده فروشی به معنای فروش کالاها و خدمات به میزان اندک و با قیمتی بالاتر است. در واقع اجناس در فرآیند عمده فروشی به واسطه‌ها و دلالان فروخته می‌شوند، اما در خرده فروشی، کالاها به صورت مستقیم به دست مصرف‌ کننده نهایی که عموم مردم هستند می رسد. یعنی در خرده فروشی تمام واسطه‌ها حذف شده و تنها یک فروشنده و یک خریدار در راس معاملات دخیل هستند.

دیگر تفاوت بین خرده فروشی و عمده فروشی در این است که عمده فروش، رابطه و پیوندی را میان تولید کننده و خرده فروش ایجاد می‌کند، در حالی که خرده فروش رابطه‌ای را میان عمده فروش و مشتری به وجود می‌آورد. یعنی عمده فروش یک واسطه میان خرده فروش و مشتری است که با فروش کالاهای خود به میزان انبوه، نقش واسطه را در بازار ایفا می‌کند.

در واقع عمده فروشان، اجناس خود را از طریق واسطه‌ها به بازار تزریق می‌کنند، اما با مشتریان و مصرف ‌کنندگان نهایی در ارتباط نیستند. آن ها اغلب با شرکت‌ها و خرده فروشانی سرو کار دارند که محصولات را به صورت جزئی و تکی و در فروشگاه‌های کوچک و بزرگ به فروش می‌رسانند.

تفاوت عمده دیگری که میان خرده فروش و عمده فروش وجود دارد، تفاوت قیمت اجناس آن ها است. قیمت کالاهای عمده فروشان همیشه پایین‌تر از خرده فروشان است؛ زیرا سود آن ها از فروش به صورت انبوه بدست می‌آید و با پایین آوردن قیمت‌ها می‌توانند تعداد بیشتری از محصولات خود را به یک خرده فروش و یا یک شرکت بفروشند. خرید از عمده فروشان برای شرکت‌های بزرگ، بسیار مقرون به صرفه‌ تر از خرده فروشان است، اما مصرف‌ کنندگان نهایی که محصولات را برای مصرف شخصی، برآورده ساختن نیاز روزمره و به مقدار اندک خریداری می‌کنند، باید به سراغ خرده فروشان بروند

تجارت عمده فروشی نیازی به هنر و تکنیک‌های بازاریابی و جذب مشتری و افزایش فروش ندارد؛ زیرا عمده فروشان با مصرف ‌کنندگان نهایی سرو کار ندارند و طرف حساب آن ها شرکت‌ها و کسب و کارهای بزرگ است. هنر فروش و شیوه‌های جذب مشتری، مختص به تجارت خرده فروشی است؛ زیرا آن ها به صورت روزانه با مشتریان مختلف و جدید در ارتباط هستند و باید با ترفندهای تجاری مختلف، محصولات خود را به مصرف‌کنندگان نهایی بفروشند

سرمایه مورد نیاز برای شروع کسب و کار عمده فروشی بسیار بیشتر از خرده فروشی است؛ زیرا عمده فروشان باید حجم گسترده‌ای از اجناس را خریداری کنند. اما خرده فروشان برای شروع کسب و کار خود نیاز به سرمایه کلان ندارند و می‌توانند با سرمایه‌ای محدود کار خود را شروع کرده و آن را به تدریج افزایش دهند. علاوه بر این، موقعیت مکانی و نوع چیدمان فروشگاه‌های خرده فروشی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ در حالی که این موضوع در تجارت عمده فروشی اهمیت چندانی ندارد. دلیل این امر آن است که ظاهر زیبا و جذاب فروشگاه یکی از فاکتورهای مهم جذب مشتری محسوب می‌شود. از آن جایی که خرده فروشان به طور مستقیم با مصرف ‌کنندگان در ارتباط هستند، باید به ظاهر فروشگاه خود توجه ویژه‌ای داشته باشند.

عمده فروشان برای جذب مشتری، نیاز به تبلیغات ندارند؛ زیرا آن ها با شرکت‌های بزرگ و خرده فروشان در ارتباط هستند و بازاریابان مخصوص خود را دارند. اما خرده فروشان باید برای فروش محصولات و خدمات خود تبلیغات داشته باشند و کالاهای خود را با شیوه‌های مختلف به مصرف‌ کنندگان معرفی کنند.

مشاهده  موکاپ چیست و چگونه کار می کند؟
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *