شاید شما هم تاکنون این پرسش برایتان مطرح شده که عمده فروشی چیست یا عمده فروشها چگونه از این راه به سود میرسند. در این مقاله در سایت یارتیم ابتدا عمده فروشی چیست را به زبانی ساده تعریف میکنیم و در ادامه توضیح خواهیم داد که عمده فروشها از چه راههایی درآمدزایی میکنند. در نهایت هم وضعیت عمده فروشی چیست را در عصر اینترنت و فروشگاههای اینترنتی بررسی خواهیم کرد.
عمده فروشی چیست؟
چنانچه بخواهید بصورت آنلاین محصولی را به فروش برسانید یا از طریق فروشگاههای خرده فروشی این کار را انجام دهید، در هر صورت اگر خودتان تولیدکنندهی محصول نباشید، باید محصولات مورد نظر را از عمده فروش یا تولیدکننده بصورت مستقیم تهیه کنید. عمده فروشی کسب وکاری است که به مقدار زیادی اجناس را خریداری کرده و آن ها را به سایر کسب وکارها میفروشد.
بنابراین در یک پاسخ کوتاه به این پرسش که عمده فروشی چیست می توان گفت که عمده فروش، واسطه است. این مدل کسب و کار بر این پایه است که عمده فروش، واسطهی بین تولیدکنندهی محصول و سایر کسبوکارهایی است که میخواهند محصولات او را بفروشند به مصرف کننده نهایی
عمده فروش با خرید محصول از تولید کننده به قیمتی پایین تر از سایر کسبوکارها، به سود میرسد و این کار را معمولا از طریق تخفیفهایی انجام میدهد که بهخاطر خرید در حجم بالا دریافت میکند.
برای مثال، تصور کنید صاحب اسباب بازی فروشی هستید و بطور متوسط ۱۰۰ عروسک در ماه میفروشید. تولید کنندهای پیدا میکنید که هر عروسک را به قیمت ۱۰ هزار تومان به شما میفروشد. در ضمن میدانید که در نهایت بابت هر عروسک میتوانید ۱۲ هزار تومان از خریداران دریافت کنید. در نتیجه بابت فروش هر عروسک، ۲ هزار تومان سود برایتان باقی میماند.
از سوی دیگر، عمده فروشی که قرار است ماهانه ۵۰۰۰۰ عروسک از تولید کننده بخرد، بابت هر عروسکی ۴ هزار تومان دریافت میکند. یعنی او با فروش هر عروسک به قیمت ۸ هزار تومان به اسباببازی فروشها، میتواند به سود خوبی دست یابد. در این میان، اسباب بازی فروش هم راضی خواهد بود، زیرا از این طریق با فروش هر عروسک به قیمت ۱۲ هزار تومان، ۴ هزار تومان سود خواهد کرد.
خرده فروشها و عمده فروشها صرفا بر اساس آن چه برای محصول میپردازند و آن تعدادی که میفروشند سود نمیکنند. زنجیرهی تأمین کالا هم بسیار پیچیده تر از این حرفهاست. برای مثال، شاید عمده فروشها و تولید کنندهها تنها با کسب وکارهایی وارد معامله شوند که بتوانند هر ماه مقدار مشخصی از آن ها خریداری کنند، یا برای مدت زمان مشخصی قرارداد تأمین کالا امضا کنند. برخی از آن ها هم شاید تمایلی به ارسال محصولات به کشورهای دیگر نداشته باشند.
عمده فروشها فقط در کار فروش محصول نیستند، علاوه بر تقسیم محصولات به واحدهای کوچک تری که بتوانند راحت تر به خردهفروشهای مختلف بفروشند، شاید در قالب بخشی از فرایند عمده فروشی، کالاها را بستهبندی هم بکنند.
در ضمن توجه داشته باشید که اگر چه نوع رایج عمده فروشی چیست، مابین تولیدکنندگان و خردهفروشان است، اما تعداد زیادی از عمده فروشها هم هستند که محصولات را به عمده فروشهای دیگر میفروشند. عمده فروش شاید مواد اولیه برای تولید محصولات را هم بفروشد، یعنی مواد اولیه را از تولیدکنندهای خریداری کرده و به تولیدکنندهی دیگر عرضه کند.
چرا با عمده فروش طرف شویم :
به نظر میرسد کسی که دید کارآفرینی حداقلی داشته باشد، بلافاصله بعد از خواندن مثال قیمت گذاری عروسکها، با خود فکر میکند که: «چرا عمده فروش را حذف نکنیم؟ اگر عروسکها را مستقیما از تولید کننده به قیمت ۴ هزار تومان بخریم، روی هر عروسکی، ۸ هزار تومان سود خواهیم کرد»
اما به دو دلیل این روش امکانپذیر نیست:
1- این که تولید کننده، کالاها را به این قیمت به عمده فروش میفروشد، دلیل نمیشود که به شما هم به همان قیمت بفروشد. تولید کنندهها اغلب قیمت بهتری را به عمده فروشها نسبت به خردهفروشها ارائه میدهند، زیرا آن ها متعهد میشوند که در حجم بالا خرید کنند. در ضمن ممکن است تولید کننده اصلا علاقهای به فروش مستقیم به کسبوکارها را نداشته باشد.
2- حتی اگرتولید کننده بخواهد به شما بفروشد هم، شما با ۵۰۰۰۰ عروسک یا هر محصول دیگری در این حجم بالا، میخواهید چه کار کنید؟ انبار کردن، یکی از بخشهای اصلیِ کارِ عمده فروشها در زنجیرهی تأمین است؛ توانایی آن ها در انبار کردنِ محصولاتی که در حجم بالا از تولیدکننده میخرند، مزیت بزرگی نسبت به کسبوکارهای خرده فروشی است که نمیتوانند متحمل هزینههای اجارهی انبارهای بزرگ شوند.
آیا عمده فروشی کسبوکار مناسبی است؟
قطعا بله! اما ورود به زمینه ی عمده فروشی، سرمایهی زیادی (همانطور که در بالا اشاره شد) لازم دارد. هم چنین ارتباطهایی هم باید داشته باشید تا از آن طریق بتوانید قراردادهایی ببندید که سود خوبی به عنوان واسطه به شما برسانند.
چندین سال است که عمده فروشی تقریبا به خرده فروشی هم تبدیل شده است. فروشگاههای زنجیرهای کاستکو در ایالات متحده و یا فروشگاههای زنجیرهای افق کوروش در ایران، بر این اساس شکل گرفتهاند که کالا به مصرفکنندگان فروخته میشود و این امر فروش با قیمت پایینتر را برای این کسب وکارها امکان پذیر کرده است
عمده فروشی در عصر کسب و کارهای اینترنتی:
همانطور که گفته شد، سالهاست که عمده فروشها با فعالیت به عنوان واسطه بین تولید کنندگان و مصرف کنندگان، صنعتی را برای خودشان شکل دادهاند. آن ها کالاها را در حجم بالا و قیمت پایین از تولید کنندگان خریداری میکنند و سپس با نرخی بالاتر به مصرف کنندگان میفروشند، بطوری که اغلب دو تا سه برابر برای آن ها سودآوری خواهد داشت. تولیدکنندگان هم سالها با این مدل کسب وکار به حیات خود ادامه دادند، زیرا تنها راهی بود که میتوانستند محصولات شان را در سبد خرید مشتری قرار دهند. عمده فروشها، نیروی انسانی، زیرساختهای لازم و فضای انباری فراهم می کردند که تولید کنندگان به تنهایی نمیتوانستند از پس هزینههای آن بربیایند.
اما با ظهور اینترنت و کسب وکارهای کوچکی که وب سایتهای بزرگی در اختیار دارند، این مدل کسب وکار به سرعت در حال رشد و تکامل است و از سوی دیگر، عمده فروشی چیست ، قدرت سابق خود را از دست داده است. اکنون دیگر تولید کنندگان به طور فزایندهای از حلقهی عمده فروشی چیست عبور کرده و محصولات شان را مستقیما به دست مصرفکننده میرسانند.
امروزه و با ظهور پدیدهی فروشگاههای اینترنتی، عمده فروشها و خرده فروشهای سنتی، حتی فروشگاههای زنجیرهای و فروشگاههای شرکتی و سازمانی، آشکارا نگران وضعیت خود هستند. این شرایط رقابت بیسابقهای را برای آن ها رقم میزند. آن ها اغلب با قیمتهایی روبرو میشوند که نمیتوانند با آن ها برابری کنند، مگر این که بخواهند متحمل ضرر شوند.
چرا عمده فروشها شروع به فروش مستقیم کردند:
به روش قدیمی، تولید کنندگان در مقایسه با سودهای کلانِ عمده فروشها، تنها سود اندکی بهدست میآوردند. از آن جا که فروش مستقیم تنها گزینهی آن ها بود، تولید کنندگان قدرت چندانی برای به چالش کشیدن این سیستم نداشتند. اما با توانایی اینترنت در برقراری ارتباط مستقیم آن ها با مردمی که به محصولات شان نیاز دارند، امروزه تولید کنندگان میتوانند سود عمده فروشها را هم برای خودشان کنند.
قبلا، عمده فروشها تنها به اعتبار و خوشنامیِ خردهفروشها نیاز داشتند تا بتوانند به مجموع مشتریان دست یافته و هر محصولی که به بازار عرضه میکنند را بفروشند. اما با ظهور وبسایتهایی همچون آمازون و اتسی و نمونههای ایرانی آن ها همچون دیجیکالا و بامیلو، مشخص است که مصرفکنندگان دیگر فقط آن چه را که صرفا در دسترس است خریداری نمیکنند، بلکه آن ها به دنبال اقلام خاصی هستند که نیازها و سلایق شان را برآورده سازد.
شرکتها در هر اندازهای میتوانند میلیونها فروش را کاملا به صورت آنلاین انجام داده و بسیاری از آن ها هم محصولات را از خانههای شخصی یا گاراژهایشان ارسال میکنند.
آنها با نادیده گرفتنِ هزینههای فضای ذخیرهسازی و سود عمده فروشها، حتی میتوانند محصولات را با قیمت کمتری نسبت به تولید کنندگان هم بفروشند که این مسئله، خرید از چنین فروشگاههایی را برای مصرفکنندگان جذابتر هم میکند.
بازار عمده فروشی چیست ، صنعتی در حال رشدی است که سبک خرید ما را بصورت کلی تغییر داده است. با خدماتی هم چون تحویل در همان روز، پشتیبانی شبانه روزی، دریافت اقلام هدیه و انجام خرید از داخل منزل، جذب مشتری برای عمده فروشها و خرده فروشهای سنتی مدام دشوارتر خواهد شد.
عمده فروشی چیست هم چنان کسب وکار بزرگی است؛ فقط ممکن است ظاهر متفاوتی داشته باشد. بسیاری از تولید کنندگان نیروی کارِ لازم یا علاقهای به فروش اینترنتی یا فروش مستقیم را ندارند. آن ها از فضا یا تخصص لازم برای فروش مستقیم به مصرف کنندگان برخوردار نیستند. این مسئله فرصت فوقالعادهای برای عمده فروشها فراهم میکند تا بتوانند با قدرت وارد این بازار نوظهور شده و درآمدزایی کنند.